Poklady klasické české kuchyně aneb jak to ta babička tenkrát vařila – Roman Vaněk

Ředitel přední kuchařské školy u nás, Pražského kulinářského institutu, Roman Vaněk, je autorem několika kuchařek a gastronomických knih. Jednou z nich je publikace Poklady klasické české kuchyně – moderně zpracovaný průvodce českou jídelní klasikou. Spolu se šéfkuchaři Prakulu (bývalým i současným) Václavem Fričem a Zdeňkem Marcínem vytvořil soubor téměř dvouset receptů. Nechybí ani česká pekařská klasika, na které Vaněk spolupracoval s výborným pekařem a lektorem Prakulu Martinem Hanusem. Předmluvu ke knize napsali ochránci české gastronomie kníže Karel Schwarzenberg, šéfkuchař Jaroslav Sapík a Jitka Rákosníková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D.
Každý recept je pečlivě popsaný a fotograficky zdokumentovaný, což zjednoduší orientaci v něm. Najdeme zde recepty složitější i jednoduché, jsou zde také zdařile a přehledně zpracované tipy. Jde vskutku o opravdové poklady, kdy autor sáhl do klasické české kuchyně, kterou vařily naše babičky. Příručka Poklady klasické české kuchyně si mezi klasickými českými kuchařkami jistě najde své přední místo.